Työturvallisuuskortti kertaus 4h etäkoulutus
Työturvallisuuskortin voimassaoloa voi nyt päivittää osallistumalla neljän tunnin mittaiseen Työturvallisuuskortti-uusintakoulutukseen. Tämä uudistettu koulutusmuoto mahdollistui 1. huhtikuuta 2023 alkaen Työturvallisuuskeskuksen päätöksellä.
Kertauskoulutuksen aikana käydään läpi neljä oppituntia, joiden jälkeen suoritetaan työturvallisuustentti. Koulutuksen kokonaiskesto on näin ollen noin 4,5 tuntia. Aikaisemmin Työturvallisuuskortin uusiminen vaati kahdeksan tunnin koulutuksen, mutta nyt päivitys on mahdollista suorittaa lyhyemmässä ajassa. Neljän tunnin koulutus sisältää samat oppimistavoitteet kuin koko päivän koulutus, ja antaa saman pätevyyden.
On tärkeää muistaa, että osallistuaksesi lyhyempään kertauskoulutukseen, sinulla tulee olla voimassa oleva Työturvallisuuskeskuksen myöntämä Työturvallisuuskortti. Kortin numero tarkistetaan, joten varmista, että otat korttisi mukaan koulutukseen. Mikäli korttisi on kadonnut ja et tiedä sen numeroa, voit selvittää asian etukäteen ottamalla yhteyttä Työturvallisuuskeskukseen.
Jos korttisi ei ole voimassa tai olet hankkimassa Työturvallisuuskorttia ensimmäistä kertaa, sinun on suoritettava seitsemän tunnin Työturvallisuuskortti -peruskoulutus.
Valmistautuminen Työturvallisuuskortti uusintakoulutukseen:
- Varmista, että sinulla on voimassaoleva Työturvallisuuskortti, ja että tiedät sen numeron.
- Koulutus toteutetaan Microsoft Teams -alustalla. Tulethan ajoissa ennen koulutuksen alkua linjoille varmistamaan, että yhteytesi toimii kunnolla.
- Koulutuksen päätyttyä, neljän oppitunnin jälkeen, suoritetaan tentti. Tentti alkaa klo 12.
- Koulutus järjestetään etänä, joten varmista, että käytössäsi on henkilökohtainen tietokone tai älylaite, jossa on toimiva kamera ja mikrofoni.
- Koulutukseen voi osallistua vain yksi henkilö per laite, ja jokaisen osallistujan on rekisteröidyttävä erikseen.
- Koulutus pidetään suomen kielellä. Ilmoittautumalla vahvistat kykysi ymmärtää suomen kieltä siten, että pystyt seuraamaan koulutusta ja vastaamaan tenttikysymyksiin. Valitettavasti tulkin käyttö ei ole mahdollista tässä koulutuksessa.
- Tarvittavat materiaalit ja ohjeet sekä kurssikirja toimitetaan sinulle sähköisesti ennen koulutuksen alkua.
- Koulutuksen suorittamisen todisteena lähetämme sinulle muovisen Työturvallisuuskortin noin kuukauden kuluessa kurssin päättymisen jälkeen. Lisäksi hyväksytyn suorituksen jälkeen saat käyttöösi mobiilikortin, jolla voit osoittaa pätevyytesi ennen fyysisen kortin saapumista.
Kertauskoulutuksen jälkeen myönnettävä Työturvallisuuskortti on yhtä pätevä kuin koko päivän kestävän koulutuksen jälkeen myönnetty kortti. Kortissa ei erikseen mainita koulutuksen kestoa.
Työturvallisuuskeskus TTK:n Työturvallisuuskortti
Työturvallisuuskeskus TTK:n virallinen Työturvallisuuskortti on tarkoitettu kaikille aloille, ja sen ovat kehittäneet yhteistyössä suomalaiset teollisuusyritykset, työmarkkinajärjestöt, vakuutusala ja koulutusorganisaatiot. Koulutus on kansallinen ja seuraa yhtenäisiä standardeja.
Kortin haltija on oppinut tunnistamaan vaarat ja riskit sekä ymmärtämään työturvallisuuteen vaikuttavia tekijöitä. Hän osaa ennaltaehkäistä onnettomuuksia ja toimia oikein, jos onnettomuus sattuu. Koulutuksessa käsitellään myös työntekijöiden ja johtajien vastuita.
Koulutuksessa opitaan ymmärtämään:
- Yhteisen työpaikan työsuojelun ja turvallisuuden periaatteet.
- Työsuojelutoimijoiden oikeudet ja velvollisuudet.
- Työsuojelun yhteistoiminta ja työturvallisuuden suunnittelu.
- Työnantajan ja työntekijän oikeudet ja velvollisuudet.
- Perehdytys, työnopastus ja vuorovaikutus.
Lisäksi opitaan tunnistamaan:
- Työn vaara- ja kuormitustekijät.
- Yleisimpien ja merkittävimpien vaaratekijöiden sisältö ja merkitys.
- Yleisimpien ja merkittävimpien kuormitustekijöiden sisältö ja merkitys.
- Vaaralliset kemikaalit ja altisteet.
Koulutuksessa korostetaan turvallisen ja terveellisen työskentelyn periaatteita:
- Nolla tapaturmaa -periaate ja tapaturmien syyt.
- Ennaltaehkäisy ja ennakointi.
- Turvallisen ja terveellisen työympäristön ja -olosuhteiden luominen.
- Vaarallisten, luvanvaraisten ja poikkeuksellisten työtehtävien suunnittelu.
Koulutuksessa pohditaan myös ihmisen toiminnan merkitystä työturvallisuudelle:
- Yksilön toiminnan ja inhimillisten tekijöiden vaikutus.
- Turvalliset työtavat, mukaan lukien ergonomia, ja välineet.
- Toiminta läheltä piti -tilanteissa, työtapaturmissa ja onnettomuuksissa.
- Työtapaturmien vaikutus yksilön lähipiiriin, työyhteisöön ja yhteiskuntaan.