Opastetun henkilön Sähkötyöturvallisuuskortti SFS6002
Jos maallikko tekee vähäistä vaaraa tai haittaa aiheuttavaa sähköalan työtä, hänen tulee olla perehtynyt tai opastettu tehtävään ja sen sähköturvallisuutta koskeviin vaatimuksiin sekä sähkön aiheuttamiin vaaroihin. Tällöin hänestä käytetään nimitystä opastettu henkilö.
Opastetun henkilön tulee saada opastusta ja perehdytystä, jonka perusteella hän ymmärtää sähköön liittyvät vaarat, osaa toimia turvallisesti sähköön liittyvissä työtehtävissä, osaa oikeat työskentely- ja kunnossapitokäytännöt, tuntee sähkötöiden tekemiseen liittyvän lainsäädännön ja vastuiden perusteet sekä osaa oikeat toimenpiteet sähkötapaturman sattuessa.
Opastetun henkilön Sähkötyöturvallisuuskortti 6002 – verkkokoulutus on kätevä tapa standardin tarkoittaman teoriapuoleisen opastuksen antamiseen. Verkkokoulutuksen voi suorittaa omaan tahtiin. Koulutuksen hyväksytysti suorittaneelle myönnetään Opastetun henkilön Sähkötyöturvallisuuskortti, joka on voimassa viisi vuotta. Opastetun henkilön tulee saada erikseen työpaikka- ja työtehtäväkohtainen perehdytys juuri siihen työtehtävään, jota hänen on tarkoitus tehdä. Tämän perehdytyksen antaa sähköalan ammattihenkilö.
Opastetun henkilön Sähkötyöturvallisuuskorttikoulutuksen sisältö perustuu SFS 6002 standardiin (4. painos, SFS 6002:2015 + A1:2018, liite x.9). Kurssi täyttää sähköturvallisuuslain 1135/2016 83§ edellyttämät vaatimukset maallikoille ja opastetuille henkilöille annettavasta sähkötyöturvallisuuskoulutuksesta.
Opastetun henkilön Sähkötyöturvallisuuskortti -verkkokoulutuksen sisältö:
- Sähkön vaarat ja niiltä suojautuminen
- Opastetulle henkilölle sallittujen sähkötöiden turvallinen suorittaminen
- Sähkötöihin liittyvät lainsäädäntö ja vastuut
- SFS6002 -standardin keskeisimmät sisällöt
- Sähkötöiden tekijöiltä vaadittava ammattitaito ja sähkötöihin liittyvät vastuut
- Maallikoille ja opastetuille henkilöille sallitut sähkötyöt
- Käyttötoimenpiteet ja tarkastukset
- Työskentely- ja kunnossapitokäytännöt
- Toimenpiteet sähkötapaturman sattuessa
- Lopputentti
Opastettu henkilö voi riittävää huolellisuutta noudattaen tehdä tarkemmin määriteltyjä vähäistä vaaraa aiheuttavia sähkötöitä, kuten pienjännitteisten pistotulppien, jatkojohtojen ja sisustusvalaisimien asennus-, korjaus ja huoltotöitä sekä käyttötoimenpiteitä sähkölaitteistoissa, joiden jännitteiset osat on suojattu tahattomalta koskettamiselta. Kaikkien näiden töiden tekemisen edellytyksenä on, että henkilö on saanut lisäksi työpaikkakohtaisen opastuksen sallituista sähkötöistä.
Mikäli haet sähkötöiden ammattihenkilöille suunnattua Sähkötyöturvallisuuskortti -koulutusta löydät sen täältä.