Nostotöiden termit ja määritelmät

Sisällys

Tähän tietosivuun on koottu trukkiturvallisuuteen liittyvät keskeisimmät termit ja määritelmät. Hyödynnä tätä termiluetteloa suorittaessasi nosturikortti -verkkokoulutusta.

Voit myös ladata itsellesi ja tulostaa nämä termit pdf-muodossa alla olevasta painikkeesta (aukeaa uuteen välilehteen).

A – K #

Alamies

Puhekielen termi taakankiinnittäjä ja merkinantaja -roolille.

Alipainetarrain

Alipainetarrain on nostoapuväline, joka kiinnittyy nostettavaan kappaleeseen alipaineen muodostamalla imuvoimalla. Alipainetarraimia käytetään tyypillisesti esimerkiksi lasilevyjen nostoon. Vastaavaa alipainetekniikkaa käytetään paljon teollisuudessa materiaalien siirtelyyn ja käsittelyyn.

Avonosto, U-nosto

Avonostolla tarkoitetaan nostotapaa, jossa nostoapuväline ei kierry taakan ympäri sitä kiristävästi vaan pelkästään sen alitse. 

Epäsymmetrinen nosto

Epäsymmetrinen nosto on tilanne, jossa nostoraksin haarat eivät ole yhtä pitkiä tai samassa kulmassa keskenään ja taakkaan nähden. 

Haarakerroin

Haarakerroin kuvaa nostoapuvälineen haarojen välistä kulmaa ja sen vaikutusta nostokapasiteettiin. Kun haarojen välinen kulma kasvaa, nostokapasiteetti pienenee.

Haarakulma

Haarakulma (α) tarkoittaa raksin haarojen välistä kulmaa. Haarakulmaa ei nykyään enää käytetä nostokyvyn määrittämisessä, vaan sen on korvannut kaltevuuskulma. 

Kaltevuuskulma

Kaltevuuskulma (β) tarkoittaa raksin ja pystysuoran akselin välistä kulmaa. Kaltevuuskulma on tärkeä tieto raksin todellisen nostokyvyn määrittämisessä. Suurin sallittu kaltevuuskulma on 60 astetta, tätä suurempi kaltevuuskulma johtaa vaaralliseen tilanteeseen.

Kettinkiraksi

Kettinkiraksi koostuu nostoketjusta ja siihen erilaisten liitoskappaleiden avulla kiinnitetyistä varusteista. 

Kiristävä nosto

Nostotapa, jossa nostoapuväline kiertää taakan ympäri ja nostettaessa kiristyy tiukemmalle. Kiristävää nostoa käytettäessä raksin nimelliskuormasta pitää vähentää 20 %. 

Käyttöönottotarkastus

Käyttöönottotarkastus tehdään ennen nostolaitteen ensimmäistä käyttöönottoa tai merkittävän muutoksen jälkeen. (esim. asennus uuteen paikkaan)

Kääntölaite

Kääntölaitteet ovat erikoisnostoapuvälineitä, joissa on integroitu kappaleen kääntämisen ominaisuus. 

L – R #

Merkinantaja

Henkilö, joka käsimerkkejä tai radiopuhelinyhteyttä hyödyntäen avustaa nosturin kuljettajaa taakan siirtämisessä. Teollisuudessa tyypillisesti nosturin kuljettaja liikkuu taakan ja nosturin mukana eikä erillistä merkinantajaa hyvän näkyvyyden takia välttämättä tarvita. 

Merkintälevyke

Kettinki- ja teräsköysirakseissa oleva metallinen levy, johon on merkitty raksin tiedot ja mm. suurin sallittu kuorma. Tällainen merkintälevyke tulee löytyä raksista tai sitä ei saa käyttää. Tekstiiliraksissa vastaavat tiedot löytyvät raksissa olevasta etiketistä.

Määräaikaistarkastus

Määräaikaistarkastus tehdään aina vuoden välein ensimmäisestä käyttöönottotarkastuksesta alkaen tai poikkeavan tapahtuman jälkeen.

Nostoapuväline

Nostoapuvälineellä tarkoitetaan taakan ja nostimen välikappaletta. Eli sellaisia välineitä, joilla taakka nostimeen sidotaan ja kiinnitetään. Yleisnostoapuvälineitä ovat muun muassa raksit, sakkelit, lenkit, nostosilmukkaruuvit, nostokorvakkeet, sakset ja tarraimet. Nostoapuvälineitä ovat kuitenkin myös esimerkiksi erilaiset nostokauhat ja nostopuomit, joten käsite on laaja.

Nostohaarukat

Nostohaarukoilla voidaan nostaa kuormalavoja tai vastaavia kappaleita, mihin trukin haarukat ovat paras vaihtoehto. Nostohaarukka on usein itsesäätyvä eli haarukkaosa pysyy vaakasuorassa asennossa riippumatta siitä, onko nostohaarukassa kuormaa vai ei. 

Nostokoura, kahmari

Nostokouria käytetään esimerkiksi jätteiden tai muun vastaavan sekalaisen tai irtonaisen aineksen nostamiseen. 

Nostomagneetti, magneettitarrain

Nostomagneetit tuottavat käsivipua kääntämällä voimakkaan magneettikentän kuorman turvallista nostoa varten. Nostomagneetit on tarkoitettu kaikkien sellaisten kappaleiden nostamiseen, jotka ovat magnetisoituvia. 

Nostopuomi

Nostopuomi on nostoapuväline, jonka avulla nostoapuvälineet voidaan kiinnittää taakkaan leveämmälle, kuin mitä suoraan nosturin koukkuun kiinnittäminen mahdollistaisi. Nostopuomilla voidaan nostoraksiin tai taakkaan kohdistuvia voimia ja haarakulmia tehokkaasti pienentää.

Nostosakset, nostopihdit

Nostosaksilla ja –pihdeillä voidaan nostaa esimerkiksi putkimaisia kappaleita. Nostosakset puristuvat kiinni nostettaessa, joten nämä eivät sovellu kappaleisiin, jotka eivät kestä puristumisen voimaa. 

Nostosuunnitelma

Nosto pitää aina suunnitella ja suunnitelmassa pitää huomioida kaikki noston turvallisuuteen vaikuttavat seikat. Suunnittelussa on huomioitava esimerkiksi:
– Taakka ja sen paino, muoto, painopiste.
– Käytettävät apuvälineet ja tarvitseeko esimerkiksi taakan teräviä kulmia suojata.
– Apuvälineiden kiinnitys ja valitun kiinnitystavan vaikutus nostoon.
– Siirtoreitti ja kaikki mitä reitillä pitää huomioida. Minkälaiset turvaetäisyydet pitää ottaa huomioon ja minkälaisia esteitä on siirtoreitillä.
– Mihin taakka lasketaan ja onko tarpeen tehdä jotain valmisteluita etukäteen tai miten taakan paino vaikuttaa kohteessa.
– Muu alueella tehtävät työt ja tarvitseeko aluetta esimerkiksi rajata tai pitääkö huomioida muuta liikennettä.

Vaativissa nostoissa pitää tehdä erillinen, nostokohtainen ja kirjallinen nostosuunnitelma. Tyypillinen esimerkki vaativista nostoista on esimerkiksi kahdella nosturilla samanaikaisesti tehtävät nostot.

Nostotarrain

Nostotarrain on nostoapuväline, jota käytetään erilaisten kappaleiden nostamiseen ja siirtämiseen. Tyypillinen nostotarrain toimii tarttumalla kappaleeseen hammaspintojen puruvoimalla. Tyypillisesti tarraimet ovat itsekiristyviä eli nosto aikaansaa hammaspintojen pureutumisen nostettavaan kappaleeseen. Tarrain on samalla kuitenkin yleistermi myös muunlaisilla tavoilla taakkaan kiinnityville nostoapuvälineille.

Nostovyö

Nostovyö on litteä tekstiilinen nostoapuväline. Nostovyöt valmistetaan synteettisistä kuitulangoista ja materiaalina käytetään polyesteriä, polyamidia tai polypropeenia. Suomessa yleisin lankamateriaali on polyesteri.

Nosturi, nostin

Nosturi tai nostin tarkoittaa konetta tai laitetta, jonka voimalla taakkaa nostetaan. 

Perusteellinen määräaikaistarkastus

Perusteellinen määräaikaistarkastus tehdään 10 vuoden kuluessa nostolaitteen ensimmäisestä käyttöönotosta tai valmistajan antaman aikamääreen mukaisesti.

Päällysteraksi

Päällysteraksi on putkimainen tekstiilinen nostoapuväline. Päällysteraksissa langat ovat kantavana vyyhtinä putkimaisen päällysteen sisällä. 

S – Ö #

Safe working load, SWL

Vanhentunut termi kuvaamaan turvallista työkuormaa. On nykyään korvattu maksimikuormituksen määritelmällä. Joissain lähteissä working load limit tarkoittaa nostoapuvälineen tai nostimen suurinta sallittua kuormaa ihanneolosuhteissa. Vastaavasti safe working load on tarkoittanut sitä kuormaa, jota apuvälineellä tai nostimella saa nostaa olosuhteet huomioiden. 

Suora nosto

Nostotapa, jossa nostoapuväline on kiinnitetty suoraan nostettavaan kappaleeseen eikä se kierrä kappaleen ympäri. 

Suurin sallittu kuorma, SSK

Nostoapuvälineeseen on oltava aina merkittynä sen suurin sallittu kuorma. Ellei tätä merkintää löydy, nostoapuvälinettä ei saa käyttää. Englanninkielinen termi on working load limit eli WLL.

Symmetrinen nosto

Symmetrinen nosto tarkoittaa tilannetta, jossa kaikki raksin haarat ovat yhtä pitkiä ja kaikki niiden väliset kulmat yhtä suuria. 

Taakankiinnittäjä

Taakankiinnittäjä, joka tunnetaan puhekielessä myös nimellä alamies, on henkilö, joka kiinnittää taakan nostoapuvälineiden avulla nosturiin. Teollisuudessa tehtävissä nostoissa taakankiinnittäjä ja nosturin käyttäjä on usein sama henkilö. Mutta rakennustyömailla tämä henkilö on erikseen, sillä nosturin kuljettaja istuu korkealla torninosturissa tai käyttää ajoneuvonosturia. 

Tekokuituraksi

Nostovyöt ja päällysteraksit tunnetaan yhteisesti nimillä tekstiiliraksit tai tekokuituraksit.

Tekstiiliraksi

Nostovyöt ja päällysteraksit tunnetaan yhteisesti nimillä tekstiiliraksit tai tekokuituraksit.

Teräsköysiraksi

Teräsköysiraksin rungon muodostaa teräsköysi, jonka päädyt on muotoiltu lenkeiksi. Lenkin liitostapoja on useita erilaisia, vaijeri voidaan punoa lenkille tai voidaan käyttää puristusholkkiliitosta tai köysilukkoliitosta. Päätyvarusteluina on erilaisia päärenkaita ja koukkuja.

Working load limit, WLL

Nimelliskuorma tai työkuorma. Tarkoittaa nostoraksin tai nosturin maksimikuormaa.

× Whatsapp Avoinna 07:30 - 21:00 Avoinna SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday